Grænseovergangen
Ellund Kirkevej

Grænseovergangen ”Ellund Kirkevej” fører den gamle Frøslev Kirkevej over den dansk-tyske landegrænse. Gennem næsten syvhundrede år vandrede folk fra landsbyen Frøslev de cirka ti kilometer til Hanved Kirke, hvor de hørte til. Efter afstemningen i 1920 blev den gamle kirkevej pludselig brudt af en landegrænse. Og på dette sted blev der oprettet en såkaldt ”anmeldelsespost”. Her kunne beboerne i Frøslev og Ellund (Tyskland) kommuner passere grænsen, hvis de havde et særligt stempel i deres pas.

Siden blev posten gjort til en ”tertiær overgang”, hvor lokalbefolkningen inden for en radius af fem kilometer havde lov at passere. Men igen: Kun med særligt stempel i passet. Med åbningen af den grænseoverskridende motorvej i juni 1978 blev den gamlekirkevej skåret midt over. Grænseovergangen blev dog aldrig officielt nedlagt. Den forsvandt bare. Og en traditionsrig vej havde mistet sin sidste rest af betydning.

I dag markerer Bomlauget overgangen med både grænsebom, infotavle og et egetræ præcis på stedet, hvor Frøslevs mennesker engang gik deres trofaste kirkevej