Lauget der passer bom

Bomlauget tager sig af fire historiske grænsebomme i den gamle Bov kommune – altså landegrænsen ved Kruså/Padborg. Det var de to kommunalpolitikere, Lorenz Worthmann og Kjeld Michelsen, der efter Danmarks tilslutning til Schengen-aftalen fik idéen om at bibeholde nogle grænsebomme. De var begge aktive venner af Bov Museum. Og de hvervede en lille flok engagerede folk, der dels havde interesse for historien dels nogle af de talenter, som et kommende Bomlaug havde brug for. Og den 5. maj 2003 kunne man på Bov Museum holde stiftende generalforsamling.

Bomlauget tæller femten mand. Og det er en betingelse, at medlemmerne har et ulige tal som det sidste ciffer i personnummeret. Lauget mødes på Våbenstilstandsdagen den 11.11 klokken 11.11 til den årlige Laugssamling samt den 5. maj klokken 17.05.

Bomlauget har (naturligvis) en Laugsformand, Laugsnæstformand, Laugskassemester, Skrivemester, Første forsanger – og så er der en stribe titler, som intet andet Laug i Danmark kan præstere: Første og Anden Røde Mester der har ansvaret for den røde maling på bommene. Første og Anden Hvide Mester med ansvar for den hvide farve. Og da hele malerarbejdet skal være mere end perfekt, er der også en Afsnøremester, der sørger for knivskarpe overgange mellem farverne. Til vedligeholdelsen er der også en Smedemester og en 1. Nøglebevarer med særligt ansvar for nøglen til hængelåsen på bommen ved Rønsdam. Den skal nemlig ifølge Schengenaftalen være aflåset i åben tilstand. Men Bomlauget kan lukke den ned, når man ved Laugsmøderne løfter det lille glas med Bommerlunder snaps og glasset med Fuglsang øl for at udbringe den traditionelle laugsskål. Bommen passer i sænket tilstand lige i højden.

Bommændene er ret lokale i den forstand, at de i flg. vedtægterne ”skal have tilknytning til den gamle Bov kommune”. Men åbne af sind og internationale, det er de. Man har således en supportergruppe i Canada, hvor et lignende laug tager sig af et par bomme ved grænsen mod USA, der som Schengengrænserne er en åben grænse. Lauget ønsker ikke tidligere tiders strenge grænsekontrol tilbage. De aktive medlemmer vil blot sikre, at det, der engang var at se langs grænsen, ikke bliver glemt.

Vil du høre Bomlaugets sang og den gamle vise om den berømte Bommerlundersnaps, så klik på bommen:
Bomlaugets sang
 
Bomlaugets sang er skrevet af Frederik Johansen og går på melodien ”Vi er børn af sol og sommer”, komponist Niels Boström.
Bommerlundervisen stammer fra 1849 og har tekst af Hans Peter Holst. Melodien kom til i året 2003 og er af Poul Østergaard.